fbpx

Over Containers Maes - nieuws

Ambassadeur middelgrote bedrijven: Containers Maes

De grootste van de kleintjes

Het begon in 2003 met één container, maar intussen is Containers Maes uit Tessenderlo uitgegroeid tot één van de grootste afvalbedrijven van ons land in het segment bouw- en sloopafval.

“Ik ben er eigenlijk per toeval ingerold”, zegt ondernemer Yves Maes van Containers Maes. “Aanvankelijk deed ik ruimings- en landbouwwerken in bijberoep. Een klant vroeg me om een container te plaatsen en van het een is het ander gekomen. Een doordacht businessplan was er niet. Mijn uitvalsbasis was de tuin van mijn moeder, maar die werd snel te klein. Bijgevolg kocht ik een terrein op de industriezone Ravenshout waar ik startte met recyclage.”

Vlotte financiering
Door de jaren heen is het bedrijf heel snel gegroeid: zowel organisch als door acquisities. De overname van GRCT uit Herenthout in 2009 was belangrijk omdat Containers Maes zijn dienstenaanbod kon uitbreiden met de ophaling van gevaarlijk afval en de inzameling via compacte rolcontainers voor horeca en kmo. Vier jaar later volgde de acquisitie van Stallaert Recycling in Vilvoorde waardoor het bedrijf zijn geografische actieradius gevoelig kon uitbreiden. Het was een gewaagde gok want in omzet was de overnameprooi even groot als de overnemer zelf. Het laatste wapenfeit pleegde Yves Maes in 2016 met de overname van Aitch Group in Tessenderlo, waardoor hij nu ook actief is geworden in grondrecyclage.

Veel bedrijven bijten zich de tanden stuk op de financiering van de overnames, maar bij Yves Maes liep dat de voorbije jaren al bij al redelijk vlot. “Jaar na jaar zetten we mooie resultaten neer en de banken weten dat te appreciëren”, vertelt Yves Maes. “In het verleden hebben we een achtergestelde lening van een half miljoen euro gekregen van de Limburgse Reconversiemaatschappij, maar die is inmiddels terugbetaald.”

Op gebied van afvalwerking kan Containers Maes zijn klanten een totaaloplossing aanbieden. De groep telt inmiddels 110 werknemers die samen een omzet van 32.5 miljoen euro realiseren. “We zijn actief in een markt waarin ook grote jongens zich bewegen. Zelf zijn we de grootste van de kleintjes”, zegt Yves Maes. “We proberen het verschil te maken door onze flexibiliteit en onze focus op de bouwmarkt die goed is voor 75 procent van onze omzet. Zowat alle grote bouwbedrijven zijn klant bij ons.”

Belang van de binnenvaart
Bouwfirma's worden steeds groter en vaak verkiezen ze om jaarcontracten af te sluiten met slechts één leverancier, maar die moet dan wel alle werven – van de Vlaamse kust tot in de Ardennen – bedienen. Om de dienstverlening optimaal te kunnen organiseren, kijkt Containers Maes momenteel uit naar twee extra vestigingen. “We zijn op zoek naar een nieuwe uitvalsbasis in Wallonië en in West- en Oost-Vlaanderen, bij voorkeur in de Gentse regio”, verklapt Yves Maes.

Heel belangrijk bij de zoektocht naar nieuwe vestigingen is de ligging bij een waterweg. “Het is een absolute voorwaarde geworden”, aldus Yves Maes. “Ook Stallaert Recycling ligt aan het Zeekanaal en jaarlijks voeren we 3 à 400.000 ton af via de binnenvaart. We hebben de berekening gemaakt: om Bv. 3.000 ton te vervoeren naar Hasselt besparen we per binnenschip enkele duizenden euro´s tov transport over de weg.”


YVES MAES: “We zijn op zoek naar een nieuwe uitvalsbasis in de Gentse regio en in Wallonië.”

 

 

Onze troeven? Flexibel en just-in-time!


 

Industriezone Ravenshout, Kanaalweg 3 404, 3980 Tessenderlo


 

BEL: 013 31 48 66


 

info@containersmaes.be 

openingsuren: maandag t/m vrijdag van 7u00 tot 17u00 (laatste weging 16u45) - zaterdag, zon- en feestdagen gesloten

 


Afzetcontainers

afzetcontainers12 - 20 - 30 m3

Rolcontainers

rolcontainers 250px2240 - 660 - 1100 - 2500  liter