Meebouwen aan circulaire economie
Binnen het streven naar een circulaire economie zijn duurzaam materiaalgebruik en recyclage niet meer weg te denken. Vanuit 7 vestigingen bereidt Containers Maes afval voor op een tweede leven.
Met 6.000 beschikbare containers, 600.000 ton recyclagemateriaal en 200 medewerkers is de onderneming van Yves Maes 20 jaar na de start een toonaangevende speler in België geworden voor de verwerking en recyclage van bouw- en sloopafval. Naast het flexibele just-in-time aanbod aan afzetcontainers en rolcontainers zet het Limburgse groeibedrijf vol in op zijn uitgebreide knowhow in selectieve afvalverwerking.
Circulaire cirkel ronden
Vanuit de sorteerlijnen in Tessenderlo, Tienen en Vilvoorde faciliteert Maes vooral ondernemingen uit de bouwsector in de brede zin. “Zowel grote bouwbedrijven als kleinere aannemers of dakwerkers doen een beroep op ons voor hun bouw- en sloopafval. We verwerken bijzonder veel verschillende soorten materiaal, van kunststof, glas, metaal en hout tot grond, steenpuin, roofing, restafval en asbest. Via verschillende technieken zorgen we ervoor dat de meeste van die materialen hergebruikt kunnen worden”, zegt sales director Roel Lemmens.
Maes investeerde het afgelopen jaar 3 miljoen euro in een gloednieuw fysico-chemisch grondreinigingscentrum in Vilvoorde. Na een groffe scheiding via kranen en een fijner proces met volautomatische sorteerlijnen blijft er bij de verwerking van sloopafval een zandfractie over, waarin echter nog een organische fractie zit. De nieuwe installatie wast en zuivert die via een specifiek proces tot zuiver zand dat perfect terug ingezet kan worden. Denk aan recuperatiebeton of als secundaire grondstof voor het maken van bakstenen of dakpannen. Voor bepaalde toepassingen lopen de tests nog. “De eerste resultaten zien er veelbelovend uit, dus we kijken ernaar uit om de cirkel volledig rond te maken”, klinkt het.
Investeren in groei
Eind vorig jaar vond Maes de tijd rijp om het aandeelhouderschap uit te breiden. Integra Fund bracht 15 miljoen euro aan vers kapitaal in om de 20% jaarlijkse groei met een solide basis te ondersteunen en vlot te kunnen schakelen. Het management verwacht dat de evolutie in de circulaire economie enkel nog zal versnellen, met nieuwe regelgeving en een steeds hoger opgelegd aandeel van recuperatiemateriaal in bouwprojecten. “Met die trend in het achterhoofd kochten we een nieuwe site in Geel, waar we nu al wat op- en overslag doen met het oog op volwaardige sortering van restafval tegen eind volgend jaar”, besluit zaakvoerder Yves Maes.